Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – ΑI) αποδεικνύεται ότι είναι καλύτερη από τους εξειδικευμένους γιατρούς στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις και η Google ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης του καρκίνου. Η εύρεση όγκων σε προγενέστερο στάδιο θα διευκολύνει τη θεραπεία της ασθένειας.
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι η AI θα έχει τεράστιο ρόλο στο μέλλον της ιατρικής, αλλά το τρέχον λογισμικό δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους -1,8 εκατομμύρια το χρόνο- από κάθε άλλο είδος καρκίνου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ συνιστούν τον προληπτικό έλεγχο για άτομα υψηλού κινδύνου – ανθρώπους που καπνίζουν πολύ επί πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε διηθητικές βιοψίες σε ανθρώπους που αποδεικνύεται τελικά ότι δεν έχουν καρκίνο και επίσης δεν καταφέρνει να εντοπίσει κάποιους όγκους.
Η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να διαπιστώσει εάν θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάλυση των ελέγχων. Το πρώτο βήμα ήταν η εκπαίδευση του λογισμικού με 42.290 αξονικές τομογραφίες από περίπου 15.000 ασθενείς. Οι ερευνητές δεν «είπαν» στην AI τι πρέπει να αναζητήσει, ποιοι ασθενείς τελικά είχαν καρκίνο και ποιοι δεν είχαν.
Η AI «δοκιμάστηκε» έπειτα απέναντι σε μια ομάδα έξι ακτινολόγων εξειδικευμένων στην ανάλυση αξονικών τομογραφιών. Αποδείχθηκε ότι ήταν πιο αποτελεσματική από τους ακτινολόγους κατά την εξέταση μιας μόνο αξονικής και ήταν εξίσου αποτελεσματική όταν οι γιατροί είχαν πολλαπλές αξονικές στη διάθεσή τους.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο Nature Medicine, έδειξαν ότι η AI θα μπορούσε να βελτιώσει την ανίχνευση του καρκίνου κατά 5%, ενώ παράλληλα να μειώσει κατά 11% τις λανθασμένα θετικές διαγνώσεις για καρκίνο.
Ο Δρ Mozziyar Etemadi, από το Πανεπιστήμιο Northwestern, δήλωσε: «Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε την ΑΙ σε ασθενείς, με τη μορφή κλινικής δοκιμής. Μερικές φορές η ΑΙ εντοπίζει ένα οζίδιο του πνεύμονα που φαίνεται καλοήθες, αλλά το πρόγραμμα νομίζει ότι δεν είναι – συνήθως έχει δίκιο».
Ο Δρ Etemadi υπογράμμισε επίσης ότι η AI σε συνεργασία με τους γιατρούς θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και ότι η AI θα παίξει έναν «τεράστιο» ρόλο στην ιατρική.