Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν επισκληρίδιο αναλγησία για να αντιμετωπίσουν τον πόνο κατά τον τοκετό δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό, όπως δείχνουν δύο νέες μελέτες.
«Οι γονείς μπορούν να καθησυχαστούν ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επισκληρίδιου και διαταραχών φάσματος του αυτισμού και με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο κίνδυνος διαταραχής του φάσματος του αυτισμού δεν χρειάζεται να ληφθεί υπόψη στην απόφαση σχετικά με τη χρήση ή όχι της επισκληρίδιου κατά τη διάρκεια του τοκετού», είπε η δρ Cynthia Wong, πρόεδρος του Τμήματος Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και συν-συγγραφέας της έρευνας.
Η διαταραχή φάσματος του αυτισμού είναι ένας όρος-ομπρέλα για μια σειρά αναπτυξιακών διαταραχών που επηρεάζουν την ικανότητα επικοινωνίας και σχέσης με άλλους ανθρώπους.
Η πρώτη μελέτη εξέτασε τον κίνδυνο αυτισμού σε περίπου 480.000 παιδιά στη Δανία – οι μητέρες στο 19% εξ αυτών έκαναν επισκληρίδιο κατά τον τοκετό. Μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, δεν εντοπίστηκε σύνδεση μεταξύ επισκληρίδιου και κινδύνου για αυτισμό.
«Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό σύνολο στοιχείων, πιστεύω ως κλινικός γιατρός ότι η επισκληρίδιος αναλγησία στον τοκετό δεν προκαλεί αυτισμό στα παιδιά», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Anders Mikkelsen, ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης Rigshospitalet: «Η επισκληρίδιος γενικά θεωρείται ασφαλής και πιο αποτελεσματική από άλλες μεθόδους στην ανακούφιση του πόνου του τοκετού».
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη του αυτισμού είναι γενετικοί και περιβαλλοντικοί, δήλωσε η Δρ Pamela Feliciano, επιστημονική διευθύντρια του SPARKforAutism.org: «Αυτή η μελέτη – που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο μωρά που γεννήθηκαν σε διάστημα πάνω από μια δεκαετία- δείχνει σαφώς ότι η επισκληρίδιος δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού».
Σε μια δεύτερη μελέτη σε γυναίκες από τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, οι οποίες έκαναν επισκληρίδιο κατά τον τοκετό, φάνηκε μια μικρή αύξηση του κινδύνου για αυτισμό, αλλά οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν πλήρως όλους τους άλλους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός παιδιού να αναπτύξει αυτισμό. Αυτές περιελάμβαναν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, μεγαλύτερη διάρκεια τοκετού και χρήση αντιβιοτικών, μεταξύ άλλων.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μητέρες που είχαν δύο ή περισσότερα μωρά κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης και συνέκριναν τους τοκετό τους, αυτός ο μικρός κίνδυνος εξαφανίστηκε.
«Αυτό είναι ένα καθησυχαστικό εύρημα που υποδηλώνει την έλλειψη σημαντικής συσχέτισης μεταξύ επισκληρίδιου κατά τον τοκετό και διαταραχής του φάσματος του αυτισμού», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Gillian Hanley, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά.
Και οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.