Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί ημέρα ενημέρωσης. Όπως υπολογίζεται, 1 στα 8 ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Όμως, παρότι πρόκειται για κάτι τόσο συχνό, εντούτοις πολλά ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι έχουν άγνοια ή λανθασμένες εντυπώσεις για τη γονιμότητά τους, την υπογονιμότητα, αλλά και για την πιο διαδεδομένη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την εξωσωματική.

Μύθος: Το άγχος μου με εμποδίζει να μείνω έγκυος
Κάθε γυναίκα που προσπαθεί είναι φυσικό να αγχώνεται. Το άγχος όμως δεν αποτελεί αίτιο υπογονιμότητας, αλλά μάλλον επακόλουθο. Όταν όμως το άγχος είναι τόσο έντονο που σωματοποιείται (ταχυκαρδίες, αϋπνίες, άσχημες σκέψεις), τότε προκαλούνται διαταραχές  περιόδου και άρα δε γίνεται σωστά η ωορρηξία.

Η εξωσωματική μπορεί να προσθέσει άγχος, γιατί είναι μια ιατρική μέθοδος που φαντάζει πολύπλοκη και επίσης δεν είναι πάντα επιτυχής. Το πολύ έντονο άγχος κάνει την όλη προσπάθεια πολύ πιο δύσκολη: η ασθενής είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη δυσκολία ή αποτυχία, να επανέλθει και να κάνει τα επόμενη βήματα. Το άγχος αποτελεί τροχοπέδη όχι ως προς το αποτέλεσμα, αλλά στο να προγραμματίσει κανείς τη θεραπεία που πρέπει και να την ακολουθήσει ώσπου να πετύχει.

Συμβουλή: καταγράψτε τι ακριβώς είναι αυτό που σας αγχώνει: μπορεί να είναι ο φόβος για τις βελόνες, τα 10 λεπτά καθυστέρησης στη δουλειά λόγω του ραντεβού στο γιατρό ή μια πιθανή αποτυχία. Όλη η ομάδα μας στο Γέννημα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας με πρακτικές συμβουλές έτσι ώστε να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στο στόχο σας: το θετικό αποτέλεσμα. Αν αυτό όμως δεν είναι αρκετό, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχολόγο.

Μύθος: Τα φάρμακα της εξωσωματικής προκαλούν καρκίνο
Πρόκειται για φημολογία λόγω παλαιών κλινικών ερευνών με πολύ μικρό αριθμό ασθενών. Αυτές οι έρευνες δεν είχαν τη δύναμη να παράγουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Ευτυχώς, η συσχέτιση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε σε νεότερες μελέτες με χιλιάδες ασθενείς. Οι σύγχρονες μελέτες μας καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με κανενός είδους καρκίνο. Το ίδιο μας λένε και οι κατευθυντήριες οδηγίες μεγάλων ιατρικών εταιρειών, όπως το Βρετανικό Κολέγιο Γυναικολόγων (RCOG) και η Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM). Κανένα φάρμακο της εξωσωματικής δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού. Πάντα όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η μικρότερη δυνατή δοσολογία φαρμάκων για τις λιγότερες μέρες.

Μύθος: Τα φάρμακα της εξωσωματικής παχαίνουν
Η αλήθεια είναι ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής προκαλούν μόνο μια παροδική κατακράτηση υγρών. Η ασθενής μπορεί να αισθάνεται επίσης και ένα φούσκωμα στην κοιλιά. Αυτό είναι φυσιολογικό τις ημέρες πριν την ωοληψία, καθώς μεγαλώνουν τα ωάρια μέσα στις ωοθήκες. Το φούσκωμα αυτό μπορεί να το νιώθει ακόμα και 2-3 μέρες μετά την ωοληψία. Αυτές τις μέρες ίσως το πολύ στενό παντελόνι να μην κουμπώνει, αλλά αυτό είναι σίγουρο ότι θα περάσει και το σώμα θα επανέλθει.

Μύθος: Θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες μέχρι το θετικό αποτέλεσμα
Αυτός ο μύθος έχει τις ρίζες του στα πρώτα χρόνια της εξωσωματικής. Τώρα πια υπάρχει τεράστια κλινική εμπειρία, έχουν γίνει πάρα πολλές κλινικές μελέτες, υπάρχουν νέα φάρμακα και πρωτόκολλα, καθώς και νέες τεχνολογίες και εξοπλισμός για το εμβρυολογικό εργαστήριο. Άλλωστε, η ραγδαία εξάπλωση της εξωσωματικής οφείλεται στα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας που επιτυγχάνονται πλέον. Στο Γέννημα το ποσοστό επιτυχίας με την 1η προσπάθεια είναι περίπου 70% γιατί η θεραπεία προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας Χειρουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνος στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Γέννημα IVF»