Μπορείτε να πάρετε όλες τις προφυλάξεις όταν κάνετε μπάρμπεκιου μαγειρεύετε κοτόπουλο, αλλά η τροφική δηλητηρίαση θα μπορούσε να κρύβεται εκεί που το περιμένετε λιγότερο: στα κρύα επιδόρπια.
Τα τρόφιμα μας τρέφουν αλλά έχουν την ίδια απήχηση και στα βακτήρια – παρέχοντας μια πλούσια γκάμα θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Όταν τρώμε μολυσμένα τρόφιμα, το σώμα μας αντιδρά με συμπτώματα όπως κράμπες στο στομάχι, διάρροια, έμετο, ναυτία και απώλεια όρεξης. Ξέρομε αρκετά για να αποτρέψουμε τη μόλυνση στο κρέας, αλλά τι μας διαφεύγει;
Παρά τη νοστιμιά και τη δροσιά που προσφέρει, το παγωτό έχει πραγματικά τη δυνατότητα να μας αρρωστήσει, αν είναι χαλασμένο. Το 2015, πέντε άτομα νοσηλεύτηκαν και τρεις πέθαναν αφού έφαγνα παγωτό που είχαν μολυνθεί από λιστέρια στην Τοπέκα του Κάνσας.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες και δεν οφείλονται σε λάθος των καταναλωτών. Οι παραγωγοί τροφίμων έχουν ελέγχους και στρατηγικές για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συστατικών που χρησιμοποιούν, αλλά ακόμη και οι καλύτεροι έχουν ανακαλέσει προϊόντα που είχαν μολυνθεί κατά την παραγωγή τους.
Ωστόσο, το παγωτό μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο και μετά την αγορά, αν έχει λιώσει και στη συνέχεια ψυχθεί ξανά. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν το βγάζουμε από την κατάψυξη, ξεπαγώνει και στη συνέχεια το ξαναβάζουμε στο ψυγείο, για να το φάμε αργότερα. Το παγωτό λιώνει αρκετά γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και το γαλακτώδες, ζαχαρούχο υγρό διάλυμα είναι ένα τέλειο δισκίο πετρί για να αναπτυχθούν βακτηρίδια.
Η καλύτερη άμυνα σας είναι να αποφεύγετε να αφήνετε έξω τη συσκευασία και να τη βάζετε πίσω στην κατάψυξη μόλις σερβίρετε όσο παγωτό θέλετε. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να σερβίρετε ξανά με το κουτάλι που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει.
Το έτοιμο παγωτό παρασκευάζεται συνήθως με παστεριωμένα αυγά και συνεπώς συνιστάται να χρησιμοποιείτε μόνο παστεριωμένο γάλα και κρέμα, αν αποφασίσετε να κάνετε σπιτικό παγωτό. Ακόμα και τότε όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι με τη χρήση παστεριωμένων προϊόντων, έτσι προτιμήστε να μαγειρέψετε πρώτα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.
Προσοχή χρειάζεται και στα παγάκια και τους φρέσκους χυμούς που αγοράζουμε απ’ έξω. Αν και πολλά βακτηρίδια είναι άοσμα και δεν προκαλούν εμφανείς αλλοιώσεις, μια ύποπτη μυρωδιά ή εμφάνιση, θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες, ώστε να αποφύγετε την κατανάλωση οποιοδήποτε ακατάλληλου τροφίμου.