Οι θάνατοι των νεογέννητων παγκοσμίως παραμένουν ανησυχητικά υψηλοί, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF σε νέα έκθεση για τη νεογνική θνησιμότητα. Τα μωρά που γεννιούνται στην Ιαπωνία, την Ισλανδία και τη Σιγκαπούρη έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ενώ τα νεογέννητα στο Πακιστάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πιθανότητες.

«Ενώ έχουμε μειώσει στο μισό τον αριθμό των θανάτων μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, δεν έχουμε σημειώσει αντίστοιχη πρόοδο για τον τερματισμό των θανάτων μεταξύ παιδιών μικρότερων του ενός μηνός», δήλωσε η Henrietta H. Fore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. «Δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να προληφθούν, είναι σαφές ότι αποτυγχάνουμε να προστατεύσουμε τα φτωχότερα μωρά του κόσμου.»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, το μέσο ποσοστό νεογνικής θνησιμότητας είναι 27 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, αναφέρει η έκθεση. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό είναι 3 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις. Τα νεογέννητα στις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου για να γεννηθεί κανείς, είναι έως 50 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με εκείνα στα ασφαλέστερα μέρη του κόσμου.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι 8 από τα 10 πιο επικίνδυνα μέρη να γεννηθεί κανείς βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου οι έγκυες έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν βοήθεια κατά τη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας της φτώχειας, των συγκρούσεων και των ανεπαρκών υποδομών. Εάν κάθε χώρα μείωνε το ποσοστό νεογνικής θνησιμότητας στο μέσο όρο των χωρών υψηλού εισοδήματος έως το 2030, θα μπορούσαν να σωθούν 16 εκατομμύρια ζωές.

Yψηλότερα ποσοστά νεογνικής θνησιμότητας    /    Χαμηλότερα ποσοστά νεογνικής θνησιμότητας

1. Πακιστάν: 1 στα 22                                                      1. Ιαπωνία: 1 στα 1.111

2. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: 1 στα 24                2.Ισλανδία: 1 στα 1.000

3. Αφγανιστάν: 1 στα 25                                                  3. Σιγκαπούρη: 1 στα 909

4. Σομαλία: 1 στα 26                                                        4. Φινλανδία: 1 στα 833

5. Λεσότο: 1 στα 26                                                          5. Εσθονία: 1 στα 769

6. Γουινέα-Μπισάου: 1 στα 26                                       6. Σλοβενία: 1 στα 769

7. Νότιο Σουδάν: 1 στα 26                                              7. Κύπρος: 1 στα 714

8. Ακτή Ελεφαντοστού: 1 στα 27                                   8. Λευκορωσία: 1 στα 667

9. Μάλι: 1 στα 28                                                             9. Λουξεμβούργο: 1 στα 667

10. Τσάντ: 1 στα 28                                                         10. Νορβηγία και Κορέα: 1 in 667

 
Το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα είναι 1 στα 435 (ίδιο με της Γερμανίας).

Πάνω από το 80% των θανάτων νεογέννητων έχουν ως αιτία την προωρότητα, επιπλοκές κατά τη γέννηση ή λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η σηψαιμία, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με πρόσβαση σε καλά εκπαιδευμένες μαίες, μαζί με αποδεδειγμένες πρακτικές όπως καθαρό νερό, απολυμαντικά, μητρικό θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα, τη ζεστή επαφή της μητρικής αγκαλιάς και καλή διατροφή. Ωστόσο, η έλλειψη καλά εκπαιδευμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και μαιών σημαίνει ότι χιλιάδες δεν λαμβάνουν τη σωτηρία υποστήριξη που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Για παράδειγμα, ενώ στη Νορβηγία υπάρχουν 218 γιατροί, νοσηλευτές και μαίες για να εξυπηρετήσουν 10.000 άτομα, η αναλογία αυτή είναι 1 ανά 10.000 άτομα στη Σομαλία.

Αυτό το μήνα, η UNICEF ξεκινάει μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα “Every Child ALIVE” (ΖΩΗ για κάθε παιδί), για να απαιτήσει και να προσφέρει οικονομικά προσιτές και ποιοτικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για τα νεογέννητα σε όλο τον κόσμο. Μέσω της εκστρατείας, η UNICEF απευθύνει επείγουσα έκκληση σε κυβερνήσεις, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δωρητές, τον ιδιωτικό τομέα, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να κρατήσουν στη ζωή κάθε παιδί με:

· Την πρόσληψη, την κατάρτιση, τη διατήρηση και τη διαχείριση επαρκούς αριθμού γιατρών, νοσοκόμων και μαιών με εμπειρία στη μητρική και τη νεογνική φροντίδα.
· Την εξασφάλιση καθαρών, λειτουργικών υγειονομικών εγκαταστάσεων εξοπλισμένων με παροχή νερού, σαπούνι και ηλεκτρικό ρεύμα, προσβάσιμων σε κάθε μητέρα και μωρό.
· Καθιστώντας προτεραιότητα να παρέχονται σε κάθε μητέρα και μωρό τα σωτήρια φάρμακα και ο εξοπλισμός που χρειάζονται για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή – και
· Με την ενδυνάμωση των εφήβων κοριτσιών, των μητέρων και των οικογενειών ώστε να απαιτούν και να λαμβάνουν ποιοτική φροντίδα.

«Κάθε χρόνο 2,6 εκατομμύρια νεογέννητα σε όλο τον κόσμο δεν επιβιώνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Ένα εκατομμύριο από αυτά πεθαίνουν την ημέρα που γεννιούνται», δήλωσε η Henrietta H. Fore. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να σώσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μωρών με προσιτές και ποιοτικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για κάθε μητέρα και κάθε νεογέννητο. Λίγα μικρά βήματα από όλους μας μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση των πρώτων μικρών βημάτων κάθε μιας από αυτές τις νέες υπάρξεις.»