Περισσότερα από 60 παιδιά του Δημοτικού μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Τζαμάικα, μετά από κατανάλωση γλυκών που περιείχαν… κάνναβη, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας της χώρας.
Η Fayval Williams έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι ορισμένοι από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου της περιοχής St Ann’s Bay – περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Κίνγκστον, έκαναν εμετό και είχαν παραισθήσεις, αλλά κανένα δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση.
«Οι γιατροί και οι νοσοκόμες κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές θα αναρρώσουν», έγραψε η κυρία Williams. Οι μαθητές είναι μεταξύ επτά και 12 ετών.
Ο διευθυντής του σχολείου είπε στους δημοσιογράφους ότι ένας «μοναχικός πλανόδιος πωλητής» είχε πουλήσει τα γλυκά στους μαθητές του. Ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, Dwight Powell, προέτρεψε το άτομο ή οποιονδήποτε έχει πληροφορίες σχετικά με αυτόν να επικοινωνήσει με τις Αρχές.
Η κυρία Williams δημοσίευσε φωτογραφίες της συσκευασίας των γλυκών, όπου διευκρινίζεται ότι δεν πρέπει να πωλούνται σε ανηλίκους. Το καθένα λέγεται ότι περιέχει 100 mg της ψυχοδραστικής ουσίας τετραϋδροκανναβινόλης (THC), η οποία θεωρείται γενικά υψηλή δόση ακόμη και για έναν ενήλικα.
Τα γλυκά, τα οποία αν και δεν είναι εγκεκριμένα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τον FDA, φαίνεται ότι παρήχθησαν από εταιρεία με έδρα την πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης είναι νόμιμη και τέτοιου είδους βρώσιμα προϊόντα κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο.
Η Τζαμάικα, πατρίδα της ρέγγε η οποία συνδέεται στενά με τη χρήση μαριχουάνας, αποποινικοποίησε την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης για προσωπική χρήση ήδη από το 2015. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της χώρας της Καραϊβικής, Christopher Tufton, διευκρίνησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει την εισαγωγή βρώσιμων προϊόντων που περιέχουν την εν λόγω ουσία.
Το περιστατικό έρχεται περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου περίπου 90 παιδιά αρρώστησαν στη Νότια Αφρική, αφότου έφαγαν μάφιν με ναρκωτικά που οι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν αγοράσει από έναν πλανόδιο πωλητή.