Όσοι ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, ακόμα κι αν δεν χάνουν βάρος, καταφέρνουν να αναχαιτίσουν το μεταβολικό σύνδρομο (ένα σύνολο παραγόντων που υποδηλώνει κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό). Αυτό διαπίστωσε έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation Insight.
Οι συνθήκες που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, περίσσεια σωματικού λίπους γύρω από τη μέση και χαμηλή «καλή» χοληστερόλη HDL ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ανταποκρίνονταν πια στα κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου όταν είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων τεσσάρων εβδομάδων.
Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν μία χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα, η οποία ήταν σχεδιασμένη για τη διατήρηση του βάρους. Μετά τη χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες είδαν το μεταβολικό τους σύνδρομο να αντιστρέφεται ακόμα κι αν στη διατροφή τους είχαν τόσες θερμίδες που κρατούσαν το βάρος τους στα ίδια επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιείχε 2,5 φορές περισσότερο κορεσμένο λίπος από τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το κορεσμένο λίπος ήταν μειωμένο στην κυκλοφορία του αίματος και συσχετίστηκε με μεγαλύτερα σωματίδια LDL χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακή νόσο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση των ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 βελτιώνεται με τη διατροφή που δεν περιλαμβάνει υδατάνθρακες. Πιστεύουμε πως ο περιορισμός τους, ακόμα και χωρίς την απώλεια βάρους, βελτιώνει τα μεταβολικά προβλήματα. Προφανώς η ποιότητα της διατροφής παίζει ρόλο. Οι συμμετέχοντες δεν θεωρείται ότι έχουν πλέον μεταβολικό σύνδρομο μετά από την χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή», δήλωσε ο δρ Jeff Volek, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Αυτή η έρευνα ωστόσο είναι μικρή και δεν καταδεικνύει τα πιθανά μακροχρόνια οφέλη και τις προκλήσεις από την υιοθέτηση διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες.