Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ το οποίο μπορεί εύκολα να μετρήσει κοινές ορμόνες του στρες στον ιδρώτα, στο αίμα, στα ούρα και στο σάλιο. Στόχος τους να φτιάξουν μια απλή συσκευή που θα μετρά τα επίπεδα του στρες και θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τον καθένα στο σπίτι του.
Όπως ανέφερε ο Αντριου Στεκλ, καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στην επιθεώρηση American Chemical Society Sensors, «θέλαμε κάτι που να είναι απλό και εύκολο να ερμηνευθεί. Μπορεί το τεστ να μη δίνει όλες τις πληροφορίες, ωστόσο ειδοποιεί το άτομο αν χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιον επαγγελματία υγείας. Το τεστ αυτό δεν αντικαθιστά τις εργαστηριακές εξετάσεις, ωστόσο μπορεί να δείξει στους ασθενείς σε ποιο επίπεδο περίπου βρίσκονται ώστε να επισκεφθούν ειδικό σε περίπτωση που χρειάζεται».
Η συσκευή που ανέπτυξαν οι ερευνητές χρησιμοποιεί το υπεριώδες φως για τη μέτρηση ορμονών του στρες σε μια σταγόνα από κάποιο σωματικό υγρό (αίμα, ιδρώτας, ούρα, σάλιο). Οι βιοδείκτες που εντοπίζει το τεστ υπάρχουν σε όλα αυτά τα σωματικά υγρά, αν και σε διαφορετικές ποσότητες στο καθένα.
Η ερευνητική ομάδα έχει λάβει χρηματοδότηση για τη συγκεκριμένη μελέτη από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία μελετά το στρες στους πιλότους της. «Στις αποστολές οι πιλότοι βιώνουν πολύ μεγάλο στρες. Ο ελεγκτής εδάφους χρειάζεται να ξέρει πότε ο πιλότος φθάνει στα όριά του ώστε να χειριστεί σωστά την αποστολή προτού συμβεί κάτι πιθανώς καταστροφικό» σημείωσε ο καθηγητής Στεκλ.
Εκτός της αεροπορίας πάντως, το τεστ πρόκειται να έχει πολύ μεγαλύτερο φάσμα χρήσεων. Η Πρατζόκτα Ρέι, πρώτη συγγραφέας της νέας μελέτης, σημείωσε ότι «το στρες μάς βλάπτει με πάρα πολλούς τρόπους. Πλήθος νόσων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές αποδίδονται σε αυτό. Η ανάπτυξη λοιπόν ενός τεστ που μπορεί να μετρήσει το στρες είναι πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα».