Ένας νέος, γρήγορος και ανώδυνος αισθητήρας που μετρά το σάκχαρο του αίματος στον ανθρώπινο ιδρώτα μπορεί να σημαίνει πολύ λιγότερα τρυπήματα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη.
Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης του διαβήτη, αλλά ο πόνος και η ταλαιπωρία των καθημερινού τσιμπήματος των δακτύλων κάνει τη διαδικασία ελάχιστα βολική.
Το πειραματικό τεστ με βάση την αφή μετρά το σάκχαρο του αίματος στον ιδρώτα και εφαρμόζει έναν εξατομικευμένο αλγόριθμο που τον συσχετίζει με τη γλυκόζη στο αίμα. Είναι περισσότερο από 95% ακριβές στην πρόβλεψη των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα πριν και μετά τα γεύματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη τεκμηρίωσης.
Το νέο τεστ ιδρώτα δεν είναι ακόμη έτοιμο για μαζική χρήση, καθώς ακόμη απαιτούνται μελέτες μεγάλης κλίμακας για την επικύρωση της ακρίβειάς του, αλλά ειδικοί στον διαβήτη που δεν συμμετέχουν στην έρευνα είναι αισιόδοξοι.
«Ο έλεγχος της γλυκόζης χωρίς τρύπημα του δαχτύλου είναι το Άγιο Δισκοπότηρο του διαβήτη και ελπίζουμε ότι μια μέρα κάποιος θα το βρει», δήλωσε ο Δρ John Buse, διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας: «Τα δεδομένα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα».
Ο ιδρώτας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ως μέσο εξέτασης για τον καθορισμό των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα: Τα δάχτυλα περιέχουν πολλούς αδένες και παράγουν υψηλή ποσότητα ιδρώτα, όμως ιδρώτας έχει χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης από το αίμα, ενώ οι μετρήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με άλλα χαρακτηριστικά του δέρματος, με αποτέλεσμα ανακριβείς μετρήσεις σακχάρου στο αίμα.
Ο νέος αισθητήρας διαθέτει υδρογέλη πολυβινυλικής αλκοόλης που απορροφά τον ιδρώτα και βρίσκεται σε μια εύκαμπτη πλαστική ταινία. Τοποθετείται στο δάχτυλο για ένα λεπτό, η υδρογέλη απορροφά μικροσκοπικές ποσότητες ιδρώτα και υφίσταται αντίδραση που δημιουργεί ηλεκτρική τάση που ανιχνεύεται από μια φορητή συσκευή.
Για να βεβαιωθούν ότι η μέτρηση είναι ακριβής, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το σάκχαρο στο αίμα των εθελοντών με ένα τυπικό τεστ δακτύλου και ανέπτυξαν έναν εξατομικευμένο αλγόριθμο που θα μπορούσε να «μεταφράσει» τη γλυκόζη στον ιδρώτα κάθε ατόμου στο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα του. Για το «καλιμπράρισμα» της συσκευής, ένα άτομο με διαβήτη θα χρειάζεται ένα τεστ με τσίμπημα του δακτύλου μόνο μία ή δύο φορές το μήνα.
«Αυτή η γρήγορη και απλή μέτρηση, αφήνει πολλές υποσχέσεις για μεγαλύτερη συμμόρφωση των ασθενών και βελτιωμένη διαχείριση του διαβήτη», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Joseph Wang, καθηγητή νανομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο ACS Sensors.