Ένα φάρμακο που μπορεί να αντιστρέψει ορισμένες πτυχές της γήρανσης δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα: οι επιστήμονες κατάφεραν να «ξανανιώσουν» γερασμένα ποντίκια, ώστε να αποκατασταθεί η αντοχή τους, το τρίχωμά τους, ακόμη και η λειτουργία κάποιων οργάνων τους.

Η ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία, σχεδιάζει να προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους αυτού που ελπίζουν ότι θα είναι μια θεραπεία για τα γηρατειά.

Η μέθοδος λειτουργεί με την απομάκρυνση των «γερασμένων» κυττάρων του οργανισμού που έχουν σταματήσει να διαιρούνται. Τα κύτταρα αυτά συσσωρεύονται φυσικά με την ηλικία και έχουν κάποιο ρόλο στην επούλωση των πληγών και την ανάσχεση των όγκων.

Αλλά ενώ φαίνεται ότι απλώς κάθονται εκεί, τα γερασμένα κύτταρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή και εμπλέκονται στη γήρανση.

Η ομάδα των επιστημόνων δημιούργησε ένα φάρμακο που επιλεκτικά εξοντώνει τα γερασμένα κύτταρα διαταράσσοντας τη χημική τους ισορροπία.

«Η προσέγγισή μου ήταν πολύ επαναστατική, οι άνθρωποι επέμεναν ότι ήμουν τρελός να το δοκιμάσω και τις πρώτες τρεις φορές είχαν δίκιο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Peter de Keizer. Όμως στην τέταρτη προσπάθεια φάνηκε ότι η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει.

Τη δοκίμασε σε ποντίκια που ήταν γερασμένα (η ηλικία τους ισοδυναμούσε με ανθρώπινα 90 χρόνια. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell, έδειξαν ότι η λειτουργία του ήπατος αποκαταστάθηκε εύκολα και τα ζώα διπλασίασαν την απόσταση που έτρεχαν πριν από τη θεραπεία. Ο Δρ Peter de Keizer, δήλωσε: «Δεν σχεδιάζουν να εξετάσουμε το τρίχωμά τους, αλλά η πύκνωσή του ήταν πολύ προφανής για να την αγνοήσουμε».

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν πολλά «γκρίζα» αποτελέσματα – πράγματα που βελτιώθηκαν σε ορισμένα ποντίκια, αλλά όχι σε όλα.

Το φάρμακο δινόταν τρεις φορές την εβδομάδα και τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν για σχεδόν έναν χρόνο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες, αλλά «τα ποντίκια δεν μιλάνε», δήλωσε ο επικεφαλής. Ωστόσο, θεωρείται ότι το φάρμακο θα έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στους φυσιολογικούς ιστούς.

Όταν ρωτήθηκε εάν ήταν ένα φάρμακο για τη γήρανση, Δρ Keizer δήλωσε: «Το ελπίζω, αλλά θα πρέπει και να το δούμε στην πράξη. Όσον αφορά την έρευνα σε ποντίκια έχουμε λίγο πολύ τελειώσει, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, π.χ. την οστεοπόρωση, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».