Μια διαγώνια πτύχωση στον λοβό του αυτιού, η οποία ονομάζεται «σημάδι του Φρανκ» (Frank’s sign) είναι προειδοποίηση για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ερευνητές από το Ισραήλ. Η πτύχωση ξεκινά από την άκρη του ακουστικού πόρου και διασχίζει διαγώνια τον λοβό σχηματίζοντας γωνία περίπου 45 μοιρών. Το βάθος της πτύχωσης ποικίλλει.

Το σημάδι του Φρανκ πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό γιατρό Σάντερς Τ. Φρανκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το 1973 ότι η χαρακτηριστική πτύχωση ήταν εξαιρετικά συνηθισμένη σε νέους ασθενείς που έπασχαν από στηθάγχη. Παλαιότερη μελέτη σε δείγμα 800 ατόμων έχει υποδείξει ότι το σημάδι του Φρανκ αποτελεί ένδειξη και για το έμφραγμα. Από τους συμμετέχοντες που είχαν πάθει έμφραγμα ποσοστό 77% είχαν το σημάδι στο αυτί τους, ενώ στους υγιείς συμμετέχοντες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 40%.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine (AJM), οι ερευνητές εξέτασαν 241 άτομα που είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και διαπίστωσαν ότι 190 από αυτούς (ποσοστό 78,8%) είχαν το συγκεκριμένο σημάδι στα αυτιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των συμμετεχόντων 153 άτομα (ποσοστό 63,6%) είχαν πάθει μίνι εγκεφαλικό (μικροεγκεφαλικό ή επίσημα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο) και 88 άτομα (ποσοστό 36,4%) είχαν πάθει κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τους πρώτους 112 (73,2%) παρουσίαζαν το σημάδι του Φρανκ, ενώ από τους δεύτερους 78 (88,6%).

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως το σημάδι του Φρανκ αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για τα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ υπογραμμίζουν ότι σε άτομα που παρουσιάζουν κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. υπέρταση, παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια) το σημάδι είναι πολύ πιο συχνό.

Η εξήγηση
Η απόφραξη των αρτηριών, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, θεωρείται ότι οδηγεί επίσης σε κακή αιμάτωση των αυτιών. Αποτέλεσμα είναι λοιπόν η απώλεια ελαστικότητας στην επιδερμίδα του αυτιού και, κατ’ επέκταση, η εμφάνιση της χαρακτηριστικής πτύχωσης. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η αλλοίωση της όψης της επιδερμίδας του αυτιού υποδεικνύει πολύ γρήγορο ρυθμό γήρανσης του οργανισμού, ασχέτως ηλικίας. Πολλοί διάσημοι έχουν αυτό το σημάδι στο αυτί τους, μεταξύ των οποίων ο Μελ Γκίμπσον, ο Τζον Τραβόλτα και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.