Στην πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι γενικά, ο κόσμος νιώθει πιο χαρούμενο όταν ξυπνάει.

Οι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα με καλύτερη διάθεση το πρωί, αλλά την τελειώνουν με τη χειρότερη, περίπου τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τα ευρήματα, με την ημέρα της εβδομάδας και την εποχή να παίζουν επίσης ρόλο.

Η ψυχική υγεία τείνει επίσης να έχει τα πάνω και τα κάτω της τα Σαββατοκύριακα, αλλά είναι πιο σταθερή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με τη μελέτη του University College του Λονδίνου. «Γενικά, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα το πρωί», κατέληξαν οι ερευνητές. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Mental Health.

Η ψυχική υγεία και η ευεξία είναι δυναμικής φύσης και υπόκεινται σε αλλαγές σε σύντομες και μεγάλες περιόδους. Ωστόσο, λίγες μελέτες εξέτασαν έως τώρα πώς θα μπορούσαν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσες το έκαναν έτειναν να εξετάζουν μόνο συγκεκριμένες ή πολύ μικρές ομάδες ανθρώπων.

Οι επιστήμονες ήθελαν να διερευνήσουν εάν η ώρα της ημέρας σχετίζεται με διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία, την ευτυχία, την ικανοποίηση από τη ζωή, την αίσθηση της αξίας της ζωής και τη μοναξιά. Ήθελαν επίσης να μάθουν αν αυτές οι συσχετίσεις διέφεραν ανάλογα με την ημέρα, την εποχή ή το έτος.

Ανέλυσαν δεδομένα από έρευνα  η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και περιελάμβανε τακτική παρακολούθηση μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 και στη συνέχεια πρόσθετη παρακολούθηση έως τον Μάρτιο του 2022. Τα στοιχεία περιελάμβαναν σχεδόν 1 εκατομμύριο απαντήσεις από σχεδόν 50.000 ενήλικες σε διάστημα δύο ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή ήταν υψηλότερες τη Δευτέρα και την Παρασκευή από ό,τι τις Κυριακές, ενώ η ευτυχία κορυφωνόταν την Τρίτη. Τα στοιχεία δεν έδειξαν ότι η μοναξιά διέφερε μεταξύ των ημερών της εβδομάδας.

Υπήρχαν σαφείς ενδείξεις επίσης εποχιακής επιρροής στη διάθεση. Σε σύγκριση με τον χειμώνα, οι άνθρωποι έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών και αγχωδών συμπτωμάτων και μοναξιάς και υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης από τη ζωή και αίσθησης ότι η ζωή άξιζε τις άλλες τρεις εποχές.

Η ψυχική υγεία ήταν καλύτερη το καλοκαίρι σε όλα τα αποτελέσματα. Ωστόσο, η εποχή δεν επηρέασε τους συσχετισμούς που παρατηρήθηκαν όλη την ημέρα.

Οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εξηγηθούν από τις αλλαγές στη φυσιολογία που σχετίζονται με το εσωτερικό ρολόι του σώματος, σημείωσαν οι ερευνητές: «Για παράδειγμα, η κορτιζόλη (σ.σ. μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση) κορυφώνεται λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα κατά την ώρα του ύπνου», είπαν.