Το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη δεν συνιστάται σε νοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19, επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει την ανάγκη τους για χρήση αναπνευστήρα ή ότι βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσής τους, όπως ανέφερε επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η ρεμδεσιβίρη θεωρήθηκε μια πιθανή θεραπεία για τη σοβαρή Covid-19 και χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες για τη θεραπεία νοσηλευομένων, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει το φάρμακο για τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 από τον Οκτώβριο.
Στη νέα αξιολόγηση, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ ανέλυσε δεδομένα από τέσσερις διεθνείς τυχαιοποιημένες μελέτες που αξιολόγησαν διάφορες θεραπείες για την Covid-19 και περιελάμβαναν περισσότερους από 7.000 νοσηλευμένους ασθενείς.
Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρεμδεσιβίρη δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον κίνδυνο θανάτου ή σε άλλα σημαντικά συμπτώματα των ασθενών, όπως η ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ή πόσο καιρό χρειάζεται για να βελτιωθεί η κατάστασή τους.
Τα αποτελέσματα των μελετών δεν αποδεικνύουν ότι η ρεμδεσιβίρη δεν έχει κανένα όφελος. Ωστόσο, δεν παρέχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φάρμακο βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών, εξήγησε η επιτροπή σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJmedical.
Όμως δεδομένου του κινδύνου σημαντικής βλάβης για τον ασθενή, του σχετικά υψηλού κόστους και των απαιτήσεων που έχει για προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης (πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλεβίως), η σύσταση για μη χρήση της είναι δικαιολογημένη, ανέφερε η επιτροπή.
Η επιτροπή δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών που αξιολογούν τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19, ειδικά για την παροχή πιο αξιόπιστων στοιχείων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.
Όπως και να έχει, η ρεμδεσιβίρη δεν αποδεικνύεται το σωτήριο φάρμακο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού όπως περίμεναν πολλοί. Άλλες θεραπείες -όπως το φθηνό και ευρέως διαθέσιμο κορτικοστεροειδές δεξαμεθαζόνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19- έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικότερα.
«Είναι σαφές ότι η ρεμδεσιβίρη, στην καλύτερη περίπτωση, έχει οριακό όφελος στην κλινική βελτίωση – αν έχει οποιοδήποτε», δήλωσε ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security στη Βαλτιμόρη: «Δεν προκαλεί έκπληξη, επομένως, ότι η επιτροπή κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ δεν υποστηρίζει τη χρήση της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερες θεραπείες».